2 Nisan 2013 Salı

NEVRUZ SOFRASI

Geçtiğimiz hafta annemle birlikte İranlı bir dostumuzun Nevruz kutlamasına katıldık. Nevruz, İranlılar için birçok anlamı barındıran ve yıllardır süregelen bir bayram. En bilinen anlamı baharın gelişi. Nevruz zamanı geldiğinde günlerce hazırlık yapıyorlar. Ev temizliği, yiyecek içecekler, süslemeler... Ve Nevruz bayramını aynı bizim dini bayramlarımız gibi akraba, eş, dost ziyaretleri yapıp birbirlerini sevindirerek kutluyorlar.
Ayrıca Nevruz sofraları da bayram boyunca tüm ihtişamıyla kurulu kalıyor. Sofrada "Haft sin" yani "7 S" (S harfiyle başlayan) dedikleri bereketi simgeleyen yiyecek ve objeler bulunuyor. Bunlardan birkaçını sayacak olursam; elma (sib), sarımsak (sir), iğde (senjed) ve bozuk para (sikke) aklıma gelenlerden.


Yumurtalar resmen birer sanat eseri :))


"Haft sin" yani ismi S harfiyle başlayan 7 şey.


Sofraya bereket katması amacıyla birçok şey eklenmiş. Kuru baklagiller, ayna, tarak ve Kuran-ı Kerim.


Salatalık da meyveden sayılmış ve diğerlerinin yanında yerini almış ;))


Kuru yemiş, lokum ve hurmalar..


Sofra misafirlere sunulacak diğer ikramlarla dolmaya başlarken...


Ve ben Nevruz'la böylesine güzel bir tanışma gerçekleştirdiğim için mutlu, mesut ;))


Not: Nevruz'un kelime anlamı yeni gün. Ayrıca Nevruz sadece İranlılara has bir bayram değil. Türkler, Afganlar, Kırım Tatarları vb. birçok millet bu bayramı kutlamakta. Ancak gelenek-görenek ve uygulayış biçimlerinde farklılıklar bulunmakta.

3 yorum:

BÜTÜ dedi ki...

ne güzel bir sofra :)

cosmotrend dedi ki...

Ne güzel bir sofra.Açıkçası hiç tanışmadığım bilmediğim alışık olmadığım bir kültürle tanışmış oldum.Bizde de baharın gelişi böyle kutlansa keşke..baharla yazı ayırd edemeden en güzel ayları ışık hızıyla bitiriyor muşuz hissine kapılıyorum şahsen..
Burcu

madammoda dedi ki...

Bütü; kesinlikle, bayıldım ben de ;)

Cosmotrend; çok haklısın tatlım, bu güzel sofranın en ilgimi çeken yanı anlam dolu olması oldu. Biz de geleneklerimizi yaşatabilsek keşke :)